Een kwart van de bedrijven kampt met personeelstekorten. Aan de andere kant staan er nog veel mensen aan de zijlijn. Zij hebben een afstand tot de arbeidsmarkt omdat het hen bijvoorbeeld ontbreekt aan opleiding. Of ze ervaren barrières vanwege psychische of lichamelijke beperkingen. Door sociaal ondernemen kun je vacatures vullen en mensen een kans geven om weer mee te doen. Maar hoe pak je dat aan? Bufab Flos, deelde 9 september hun ervaringen met sociaal ondernemen.
Sociaal ondernemen brengt Bufab Flos heel veel. ‘Er gaat niets boven iemand een kans geven op de arbeidsmarkt en zien dat iemand happy is met zijn werk. Dit gun je alle werkgevers van Eindhoven!’
Sociaal ondernemen kent niet alleen maar voordelen. Het kent ook de nodige uitdagingen. Zo heb je als bedrijf het juiste werk nodig wil het passend zijn. Denk bijvoorbeeld aan repeterende werkzaamheden. Zorg ook voor goede begeleiding. Een absolute eis is dat de leidinggevende oog heeft voor deze mensen. Het zijn mensen met specifieke talenten en het talent is niet altijd zichtbaar.
We hebben een zorgplicht met elkaar. Niemand mag buiten de boot vallen. Maar hierin is ook een rol weggelegd voor de overheid. Zij moeten bedrijven ondersteunen die mensen aannemen met afstand tot de arbeidsmarkt, zodat bedrijven ook bereid zijn hier tijd en energie in te steken. Als ondernemers sociaal ondernemerschap zelf moeten bekostigen, dan wordt hun product bovendien te kostbaar ten opzichte van de concurrent. Zeker daar waar de concurrentiestrijd moet worden aangegaan met lage lonenlanden als China.
Mensen een baan bieden is een eerste stap. De volgende stap is het creëren van een duurzame arbeidsrelatie met werknemers die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Er werden ook op dat vlak diverse ideeën gedeeld. Van een activiteit en een leuke attentie tot het creëren van een cultuur waarin iedereen wordt geaccepteerd zoals hij is. Er zijn nu meer vacatures dan dat er mensen zijn. Zeker nu is er een plaatsje voor iedereen op de arbeidsmarkt.
De coronacrisis zorgt ervoor dat bedrijven na moeten denken over hun werknemers en hun personeelsbeleid. Daarbij zijn er grote verschillen. Er zijn sectoren waar banen, tijdelijk of structureel, verdwijnen. Er zijn ook werkgevers die nog steeds staan te springen om nieuwe medewerkers. Beide groepen staan voor een verschillende uitdaging. Het project Blik op de Toekomst helpt ondernemers met die uitdaging. Lees meer >>