Nederland krijgt weer vakantiekriebels. Nu steeds meer landen door de overheid ‘op geel’ worden gezet (en een enkel land zelfs op groen), maken veel werknemers plannen om hun koffers te pakken. Maar wat nu als uw werknemer op vakantie wil naar een land met code oranje of zelfs rood? Mag u dat uw werknemer dan verbieden?
Dat hangt ervan af. In principe is het de verantwoordelijkheid van de werknemer om de door de overheid opgelegde maatregelen in acht te nemen. Een werkgever kan echter wel een redelijk belang hebben bij het verbieden van zo’n reis. Als de werknemer zijn functie niet vanuit huis kan uitvoeren, kan hij tijdens de quarantaine bij thuiskomst ook geen werk verrichten.
Onlangs oordeelde een kantonrechter dat een werknemer terecht op staande voet was ontslagen, wegens het negeren van het verbod van zijn werkgever om naar een land met code oranje af te reizen. In die zaak speelde mee dat de werknemer al eerder waarschuwingen had gehad over zijn gedrag én dat hij een functie bekleedde die niet vanuit huis kon worden uitgevoerd. Tegen die uitspraak is inmiddels hoger beroep ingesteld. Het is dus nog maar de vraag wat de hogere rechter hierover zal oordelen.
Wel lijkt het er voor nu op dat u als werkgever in ieder geval een werknemer kunt vragen af te zien van het reizen naar een oranje of rood gebied. Als de werknemer hier geen gehoor aan geeft, is het afhankelijk van de omstandigheden of een ontslag is toegestaan. Kunnen de werkzaamheden niet vanuit huis worden verricht? Dan kan de werknemer mogelijk geen aanspraak maken op loon over de periode van de verplichte quarantaine. Dat laatste kan voor de werknemer al voldoende reden zijn om toch af te zien van zijn reis. De situatie is mogelijk anders als tijdens de vakantie van de werknemer de kleurcode van het land wijzigt. In dat geval zal het ervan afhangen of die wijziging op voorhand te voorzien was.