Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Generatiepactregeling: dé werkgeveroplossing voor stijgende pensioenleeftijd | ABAB

De pensioenleeftijd blijft stijgen en zorgt voor problemen op de arbeidsmarkt. Jongeren kunnen niet instappen, omdat ouderen niet doorstromen. Daardoor is het bemachtigen van een vaste baan lastig en is tijdelijk werk of uitzendwerk vaak de enige mogelijkheid. Oudere werknemers hebben moeite om binnen hun werkzame leven de alsmaar stijgende pensioenleeftijd van 68 jaar te halen. Er is een oplossing voor dit probleem: de generatiepactregeling. Maar wat is het precies?

 

Generatiepactregeling

De generatiepactregeling wordt ook wel de vitaliteitsregeling of seniorenregeling genoemd. Met deze regeling bent u in staat om uw bedrijf te verjongen, oudere werknemers gezond en effectief (gedeeltelijk) aan het werk te houden en hun kennis en ervaring veilig te stellen voor de organisatie door de inzet van jongere werknemers. Die jongere werknemers zijn daardoor in staat om hun oudere collega’s op een adequate wijze op te volgen bij volledige pensionering.

Brugfunctie tussen jongere en oudere werknemers

Met de generatiepactregeling ontstaat financiële ruimte om het ingeleverde loon van oudere werknemers deels (50%) te compenseren door u als werkgever. Die ruimte ontstaat doordat de jongere werknemer een lager loon heeft dan de oudere werknemer. De generatiepactregeling slaat een brug tussen jongere en oudere werknemers door:

  • oudere werknemers in staat te stellen minder te gaan werken onder toekenning van een gedeeltelijke financiële compensatie;
  • de hierdoor ontstane ruimte in te zetten om nieuwe (jongere) medewerkers te werven voor uw organisatie.

Voorbeeld generatiepactregeling

  • De oudere werknemer gaat voor 60% werken (3 dagen in de week).
  • De oudere werknemer ontvangt loon voor 80% werken (4 dagen in de week).
  • De pensioenopbouw gaat door op basis van 100% werken (5 dagen in de week).

De oudere werknemer kan door eerder parttime te werken langer met plezier door én zijn/haar kennis doorgeven aan de jongere generatie. De financiële ruimte die hierdoor ontstaat, kan worden ingezet om een jongere een vaste fulltimebaan aan te bieden. Uiteraard blijven andere varianten ook mogelijk, zoals 80/90/100 en 70/85/100.

Opzetten generatiepactregeling

Voor het opzetten van een generatieregeling is een cao niet noodzakelijk. Op individueel bedrijfsniveau kunt u als werkgever samen met uw adviseur en de ondernemingsraad (indien van toepassing) tot een generatiepactregeling komen.

Breng het financiële pensioenplaatje oudere werknemer in beeld

Oudere werknemers hebben het grootste deel van hun actieve loopbaan al achter zich liggen. Dat betekent ook dat het grootste deel van de pensioenopbouw is gerealiseerd. Wijzigingen in dienstverband hebben daardoor minder impact dan men vaak denkt. Zeker als de pensioenopbouw voor 100% wordt voortgezet. Daarnaast zijn er aanvullende maatwerkmogelijkheden om het pensioen eerder of op een alternatieve wijze te laten uitkeren (hoog/laag, eerder/later, doorbeleggen, 10% eenmalige opname). Belangrijk blijft dat een generatieregeling altijd op basis van vrijwillige deelname is. Uw werknemer is niet verplicht om deel te nemen. Besteed daarom voldoende aandacht aan voorlichting en overleg met de betrokken werknemers. Dit verhoogt de deelnamegraad.

 

Bart van de Wouw

Senior pensioenadviseur

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement